11 August, 2017

Lipstick terkini di pasaran: Review Bobon Cosmetics

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

First time dengar nama lipstick ni bunyi macam pelik but it's unique and catchy. Bila aku google ada satu jenama cosmetics namanya hampir sama which is BonBon but the brand lipstick I will be talking in this post namanya Bobon okey. Pastikan sebut betul-betul ye, hihi. I don't know lately aku obsess sangat dengan lipstick. Organizer aku yang ada 24 compartment tu dah full dah yay. Tercapai jugak hasrat nak penuhi lipstick dalam organizer tu. Certain orang 24 pieces lipstick tu sikit tapi pada aku dah banyak. Tapi walaupun dah banyak, tetap rasa tak cukup (masalah perempuan!) haha nak jugak ada koleksi dari lain-lain brand.lol


Okey, first perkara pertama bila nak beli lipstick apa yang uolls fikir dulu? Harga? Shades? Jenama? Jenis Lipstick? setiap orang mungkin berbeza tapi pada aku perkara penting adalah jenis lipstick dulu baru fikir yang lain-lain. I am fan of matte lipstick or disebut as liquid lipstick. Lipstick matte sekarang pun ada banyak jenis. Ada yang cepat mengering, ada yang lambat mengering, ada yang mild matte, truly matte or even creamy. Aku suka jenis yang sederhana tak terlalu kering pada bibir and paling penting wajib last longer especially time makan. Konsep aku senang je, makanlah macam-mana sekalipun, comot tang mana sekalipun tak akan hilang/pudar! Itulah ciri-ciri yang ada pada Bobon Cosmetics ni. It is SOFT MATTE & BOLD WHIPPED LIP CREAM.





Masa dapat parcel ni semalam ya Allah rasa happy sangat tengok packaging dia yang terlalu cantik ni. Rasa nak nangis tau (over benau,hihi) because it looks so glamorous and exclusive! They sent me such beautiful notes, siap ada sticker gambar dengan cat lagi tau. Boleh tak kalau nak assume Bobon tu as the cute little cat on that photo? hihi. Kombinasi warna gold and black is on point. Thumbs up for the amazing packaging. I also like how they display the label information and description clearly surrounding the boxes. I love the tagline ' A smile is the best makeup any girl can wear'. 


Bobon Cosmetics masih baru lagi di pasaran Malaysia which is founded pada tahun ini. This product was manufactured in USA. I believe the ingredients are safe as claimed, good quality as international brand and good news because they ship worldwide! Aku suka brand yang present themselves that looks global. Salah satu contoh, sekarang kan dah semakin banyak brand owner yang guna English as a medium to reach more audiences. Jadi, secara tak langsung, boleh meningkatkan lebih banyak trafik. Selain itu, Bobon Cosmetics do not not only solely focus selling the lipstick, but they also potray that wearing lipstick as a lifestyle which is good enough to attract fashionista out there. 

SHADES

Ada 5 shades yang available kesemuanya. Uolls boleh check page Bobon untuk tengok kesemua shades yang ada sebab laptop aku tak boleh nak download image from insta Bobon untuk tunjuk korang every color. Aku pilih shades Pumkin Cake and My Lips But Better. To be honest, aku merupakan seorang makhluk yang payah sangat ya amat nak buat keputusan. Termenung panjang boleh sampai berjam-jam walaupun sekadar nak pilih warna lipstick! haha, apatah lagi nak buat keputusan besar macam pilih pasangan hidup mau bertahun aku fikir nak A ke B nak A ke B ni lolz, kang nanti tak sempat aku nak pilih dorang dah kahwin lain.Tak payah nak hiperbola sangat! Eh kelaut pulak, ok back to story, aku pilih dua shades ni sebab warna dia macam rare. Aku tak pernah ada lagi this kind of color especially Pumpkin Cake susah sangat nak describe cemana warna dia.





Pumpkin Cake


My Lips But Better


Gambar Bobon lagi. hihi


Meh sini nak describe sikit warnanya. The colour is very pigmented. Tak perlu nak pakai banyak layer. Pakai satu layer pun dah cukup sebab warna dia dah terang. Pumpkin cake warna seakan red brown. So gorgeous. It's like you are wearing the combination of orange/red/brown at the same time while My Lips But Better the shade is between pink and purple. Orang pun confius tak tau kau ni sebenarnya pakai warna apa sebab terlalu memukar pandangan, hehe but what I can say all the colors are trendy and up to date. It's everybody's shade!

WHY BOBON COSMETICS?


The hydrating power and creamy formula dah cukup nak bagitahu kenapa Bobon is a good product for me. I have tried many liquid lipsticks. Setiap lipstick berbeza in term of formula wise. I think the creamy formula is the best. I have always be reminded to use lip balm before wearing any liquid lipstick untuk pastikan bibir tak mengering. Tak kisah guna mana-mana lipstick wajib pakai vaseline atau lipbalm dulu tau.




Ha, tengok tu. Dia dah tulis siap-siap dah cara penggunaan pada label. Lepas lipbalm, apply satu coat, tunggu 30 saat dah siap boleh senyum dan selfie dengan bangganya sambil tag @Boboncosmetics. Nah, aku translate satu-satu sebab rajin kan :p

      PRO
  • Tidak melekit
  • Tahan lama
  • Ringan
  • Vegan and cruelty free
  • Pilihan warna yang menarik dan up to date
  • Packaging sangat cantik
  • Label yang jelas

    CONS
  • Agak pricey but it's worth your money because they offer premium quality.
  • Limited shades (Kalau shades banyak-banyak pun pening jugak nak pilih colour apa but depends on individual lah kan😚😊)

    PRICE

    RM80.00

    Postage RM8.00 SM
      Postage RM12.00 SS
      Free delivery orders more than RM250

   



For more information please visit

Facebook: boboncosmetics
Instagram: @boboncosmetics
Twitter: 

Thanks for reading my blog
xoxo
Post a Comment